יוצאים לעצמאות? הפרשה לקרן פנסיה לעצמאים היא לא עניין מסובך כמו שחושבים. נתחיל מהבסיס: כל העצמאים בישראל מחויבים בהפרשת פנסיה – לפחות כ4.45% מכל סכום שאתם מרוויחים עד 71,220 ₪ (נכון לשנת 2023) ועוד 12.55% על כל סכום שתרוויחו למעלה מזה. איך מאחדים בין קרן הפנסיה לעצמאים ובין קרן הפנסיה לשכירים? איך מקבלים את הטבות המס עבור הפנסיה? קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים? כל התשובות במדריך המלא לפנסיה לעצמאים.
לפני שאנחנו נכנסים למספרים הספציפיים של פנסיה לעצמאים, נעשה קצת סדר בכל הסיפור המעורפל הזה שנקרא פנסיה. כולם מבינים שמטרת הפנסיה היא לעזור לנו לחיות בכבוד גם בגיל מבוגר, אבל לא כולם מבינים איך זה עובד. קרן פנסיה רגילה (ונדבר גם על "הלא רגילות") היא למעשה שילוב של שני עניינים נפרדים:
השקעה – כלומר כסף שמושקע במניות/אגרות חוב ומוצרים דומים וחוזר אליכם בקצבה חודשית אחרי גיל הפרישה. בהקשר הזה כדאי לכם לקרוא גם על קרן השתלמות לעצמאים ולקבל תמונה שלמה על ההשקעות ארוכות הטווח שלכם כעצמאים.
ביטוחים – קרן פנסיה בסיסית כוללת בתוכה גם שני סוגי ביטוח: ביטוח שאירים, כלומר קצבה חודשית למשפחת המבוטח במקרה של מוות, וביטוח אובדן כושר עבודה, למקרה שבו המבוטח מגיע למצב שאין ביכולתו לעבוד כלל.
על פי חוק כל העצמאים (וגם השכירים) בישראל מחויבים בהפרשה לקרן פנסיה. סכום ההפרשה המינימלי לפנסיה לעצמאים מחושב לפי המשכורת השנתית המשוערת. על כל שקל שאתם מרוויחים עד חצי מהמשכורת השנתית הממוצעת במשק, תצטרכו להפריש 4.5% לפנסיה, ועל כל שקל שאתם מרוויחים מחצי המשכורת הממוצעת ועד המשכורת הממוצעת, תצטרכו להפריש 12.45% לפנסיה. לדוגמא, אם המשכורת הממוצעת השנתית במשק היא 150,000 ש"ח, אז מכל שקל ועד 75,000 ש"ח שאתם מרוויחים תפרישו 4.5%. ומכל שקל שאתם מרוויחים מ75,000 ועד 150,000, תפרישו 12.45%.
אם לפני שיצאתם לעצמאות עבדתם כשכירים בצורה חוקית, חלק מהמשכורת שלכם הופרש לקרן פנסיה. במקרה כזה חשוב לטפל בשני דברים:
שמירת הרצף הפנסיוני – קרן פנסיה רגילה כוללת גם ביטוח של אובדן כושר עבודה וקצבת שארים, אבל מדובר בכיסוי של חמישה חודשים קדימה בלבד, כלומר ברגע שעזבתם את העבודה והפסקתם להפריש לפנסיה יש לכם חמישה חודשים בלבד של ביטוח, והמשכת הביטוח מעבר לתקופה הזו נקראת "שמירה על הרצף הפנסיוני". איך עושים את זה? או באמצעות ריסק, כלומר תשלום מסוים לבית ההשקעות מהחיסכון הקיים או בהוראת קבע, או פשוט הפרשה עצמית שלכם.
איחוד קרנות הפנסיה - ברגע שאתם עוזבים את המעסיק, הוא מודיע על כך לבית ההשקעות וקרן הפנסיה שעד עכשיו הפרשתם אליה בתור שכירים הופכת ללא פעילה ודמי הניהול שלה קופצים. לכן אפשר ומומלץ לאחד את קרנות הפנסיה.
אז את הכלל הבסיסי הבנו. השלב הבא הוא לבחור איפה אתם שמים את הכסף הזה שנקרא "פנסיה". בעיקרון, בתי ההשקעות מציעים שלושה סוגים שונים של תיקים ביטוחיים עבור קרן הפנסיה לעצמאים:
קרן פנסיה לעצמאים – המוצר הזול ביותר מבין השלושה, כולל ביטוח אובדן כושר עבודה וקצבת שארים במקרה של מוות.
קופת גמל לעצמאים – זוהי למעשה קרן פנסיה ללא שום ביטוח נוסף. דמי הניהול של קופת הגמל עצמה יקרים יותר מאלו של קרן פנסיה, אבל בסך הכל אתם מפרישים פחות כיוון שהפנסיה שלכם לא כוללת שום כיסוי ביטוחי.
ביטוח מנהלים לעצמאים – בניגוד לשני המוצרים הקודמים, ביטוח מנהלים הוא מעין הסכם מותאם אישית עם בית ההשקעות, ועל כן מדובר במוצר יקר הרבה יותר. היתרון בביטוח מנהלים הוא האפשרות ליצור ביטוח אובדן כושר עבודה ייחודי, למשל עבור מקצועות "צווארון לבן". חשוב לדעת שתוספת כזו אפשרית גם בקרן פנסיה רגילה, והיא נקראת "מטריה".
שאלה מעולה, ולכן בחרנו לשלוח את השאלות "קרן פנסיה או ביטוח מנהלים?" ו"קופת גמל או קרן פנסיה?" לסוכני הביטוח המדורגים במידרג, ואתם מוזמנים לקרוא את התשובות. למי שמעדיף את השורה התחתונה, התשובה המוחצת בשני המקרים הייתה קרן פנסיה – מדובר במוצר הזול מבין השלושה שכולל גם ביטוחים חשובים.
אז אחרי שהחלטנו על התיק הביטוחי שלנו, הגיע הזמן לבחור את בית ההשקעות שבו תפתחו את קרן הפנסיה לעצמאים, "חברת הפנסיה" אם תרצו, ואת מסלול ההשקעה שלכם. נציג כאן את הקווים הכללים בלבד לבחירת בית ההשקעות והמסלול, אבל כדי לקבל תמונה מפורטת יותר שתתאים לכם כדאי להתייעץ עם סוכן פנסיה מומלץ במידרג בנושא בחירת בית ההשקעות ומסלול ההשקעות.
התשואה היא החלק העיקרי של הפנסיה שלכם – זה בעצם אומר כמה כסף תקבלו בסופו של דבר. התשואה של הפנסיה מלמדת על הרווחיות של בית ההשקעות שלכם, והיא כמובן משתנה לפי המסלול שבו תבחרו – ככל שהמסלול שלכם מורכב ממוצרים עם סיכון גבוה יותר (מניות למשל) הוא אמור להניב רווחים גבוהים יותר לאורך זמן. אם למשל החלטתם שאתם רוצים מסלול מניות הדבר הנכון יהיה להשוות בין מסלול המניות בבתי ההשקעות השונים, וכשעושים זאת חשוב כמובן לבחון את הדברים לאורך שנים. את ההשוואה אפשר לעשות באתר "פנסיה נט" של רשות ההון.
הדבר השני שעליכם לבדוק לפני בחירת בית השקעות לקרן פנסיה לעצמאים הוא דמי ניהול. דמי הניהול על קרן הפנסיה מורכבים משני גורמים: על ההפקדה, כלומר על כל כסף חדש שנכנס, ועל הצבירה, סכום חודשי על כלל הכסף בקרן. לפני שבוחרים קרן פנסיה לעצמאים שווה לעשות השוואת מחירים של דמי הניהול, וכן לנסות להתמקח עם נציגי בית ההשקעות (זה נוהל מוכר, אנחנו לא מגזימים).
אם אין לכם כוח להשוואות מחירים ולהתמקחויות, כדאי לדעת שקיימת בישראל 4 קרנות פנסיה שזכו במכרז ממשלתי להיות "קרנות ברירת מחדל", כלומר הן מחויבות בדמי ניהול אפסיים לכלל הלקוחות. נכון ל־2023, קרנות ברירת המחדל הן מיטב דש, אינפינטי, מור קופות גמל, ואלטשולר שחם.
פטור מלא ממס (הוצאה מוכרת) - כל סכום שתפרישו לפנסיה עד 11% מהמשכורת שלכם נחשב הוצאה מוכרת ופטור ממס. אם אתם מרוויחים 200,000 ש"ח בשנה, כל שקל שתפקידו עד ₪ 22,000 (11% מהמשכורת) ייחשב להוצאה מוכרת ויהיה פטור ממס - נניח והפרשתם את הסכום המקסימלי, בסוף השנה תשלמו מס הכנסה כאילו הרווחתם רק 188,000 ש"ח.
פטור חלקי ממס ("זיכוי מס") - כל שקל שאתם מפרישים מ11% ועד 16.5% מהמשכורת, תקבלו עוד "פינוק" קטן – 35% מהסכום הזה ייחשב כהוצאה מוכרת. אם נמשיך עם הדוגמא, כל שקל שתפקידו מ-22,000₪ עד ₪33,000 (16.5% מהמשכורת), יהיה פטור ממס ב־35%, כלומר מתוך ה11,000₪ הללו 3,850₪ ייחשבו הוצאה מוכרת - כלומר שאם הפרשתם את הסכום המקסימלי (33,000) תשלמו מס הכנסה כאילו הרווחתם רק 184,150₪
מידרג היא חברת דירוג עסקים, ואין לנו שום קשר לבית השקעות כזה או אחר. כמו המאמרים שלנו על ניכוי מס במקור או ביטוח עסק את המאמר הזה כתבנו מתוך האמונה הגדולה שלנו בעצמאים בישראל. אם אתם עסקים טובים, אנחנו מזמינים אתכם להצטרף למודל העסקי הייחודי שלנו – משלמים רק על עסקאות סגורות, ומקבלים עוד ועוד לקוחות בזכות העבודה הטובה שלכם.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.